169 Building, Nguyen Ngoc Vu Street, Hanoi, Vietnam

+84-462 818 296

Lucrari de primavara in gradina


Plantarile de primavara:Sfarsitul lunii februarie si inceputul lunii martie este perioada propice pentru plantarea arborilor si arbustilor cu radacina nuda. Tot in aceasta perioada puteti transplanta plantele a caror amplasare nu este potrivita. Gradina de legume in cazul in care nu ati mobilizat solul in toamna (sapat si intors pamantul) aceasta lucrare se poate efectua si primavara, dupa care solul se marunteste si se formeaza straturile.

Rasadurile: Daca va hotarati sa produceti singuri rasadurile, pregatiti cutii de lemn, plastic, jardiniere, ghivece in care sa asterneti un strat de pamant de cca. 8-10 cm. Recipientele trebuie sa aiba orificii pentru scurgerea apei. Semanarea se face in siruri distantate la 4-5 cm, se acopera cu un strat subtire de pamant, dupa care se uda. Puteti acoperi cutiile cu o bucata de sticla. Acestea trebuie mentinute la o temperatura de 14-15 grdC. Perioada optima de semanat este sfarsitul lunii februarie pana la jumatatea lunii martie. Cand rasadurile au 4-5 frunze le puteti repica in ghivece sau pahare de plastic pe care le asezati la soare in zilele calduroase.

Taieri de corectie la arbori: Sfarsitul lunii februarie si inceputul lunii martie este perioada cea mai propice pentru a efectua taieri la pomii fructiferi si arborii decorativi. Cu aceasta ocazie se indeparteaza in primul rand crengile bolnave, uscate, lastarii debili si lacomi, precum si crengile care incarca prea mult coroana. Cresterile anuale se scurteaza cu cca. 20-30% din lungimea lor.Taierile se fac fara ciot, oblic, la 1 lastar sau la 1 mugure si cele mai mari trebuie protejate cu ceara (Ceraltin). Se va reduce cel mult 20-30% din dimensiunea coroanei, urmarindu-se obtinerea unei coroane aerisite. Taieri de corectie la arbusti La fel ca in cazul arborilor, din arbustii foiosi se scot cu foarfeca crengile batrane, bolnave, rupte, degarnisite, lastarii alungiti sau debili. Pentru a reda tufei forma dorita, cu ajutorul unei foarfeci de gard viu se scurteaza uniform restul lastarilor. Aceste taieri sunt specifice tufelor de arbusti ce infloresc vara. Se evita taierile de formare la arbustii care infloresc primaavara devreme, deoarece acestia vor ramane fara ramurile ce urmeaza sa infloreasca, lucrarea fiind amanata dupa perioada de inflorire. Ierburile se scurteaza la 2-3 din inaltimea lor, fara a atinge lastarii nou crescuti. Tufele perene cu flori (levantica, nalba, coada soricelului) se scurteaza la 1 palma deasupra solului.

Tuns gard viu: Primavara, inainte de a intra in vegetatie se scot din gardul viu crengile rupte si batrane cu foarfeca de vie, apoi acesta se poate scutura de frunzele uscate si apoi se tunde riguros cu foarfeca de gard viu, pentru a-i reda forma. Daca plantati gard viu, tundeti-l imediat dupa plantare la jumatatea lastarilor, pentru a stimula ramificarea. Gardurile vii de conifere se taie la debutul primaverii si inca o data in iunie. La fel se procedeaza si cu arbustii coniferi.

Taieri de corectie la trandafiri: Odata cu desfacerea musuroiului, tufele de trandafiri pitici se scurteaza in functie de varsta si vigoarea soiului, astfel ca pe fiecare tulpina sa ramana 2-10 muguri. in principiu se taie incepand cu 1/3 pana la 2/3 din lungimea mugurilor. intotdeauna pozitionati oblic foarfeca si taiati deasupra mugurilor. Curatenia in gradina Cu o grebla adunati crengile, frunzele uscate, buruienile, toate resturile vegetale, ocazie cu care greblati energic gazonul utilizand o grebla cu dintii mai mari sau aerisitorul de gazon. Se curata iazurile, pietrisul decorativ, se pun functiune fantanile arteziene, se scot de la adapost statuetele ornamentale pentru gradina.

La inceputul lunii mai, in functie de temperatura mediului puteti curata plantele de apartament, tunde daca este cazul, eventual acestea pot fi transplantate si le puteti aseza in gradina odata cu plantarea florilor anuale in straturi si jardiniere.

Fertilizarea: Fertilizati gazonul cu ingrasaminte pe baza de azot, respectand dozele de pe ambalaj. Nu uitati, ingrasamintele granulate trebuie dizolvate imediat altfel riscati sa ardeti gazonul !!! Puteti completa golurile din gazon cu amestec de pamant cu seminte sau utilizand role. Arborii, coniferele, arbustii, tufele perene de flori pot fi fertilizate cu un ingrasamant complex cu descompunere lenta.

Udatul: in cazul in carea aveti un sistem de irigatie, acesta trebuie verificat si pus in functiune in luna aprilie, in functie de starea vremii. Plantele tinere sau cele plantate de curand trebuie udate cu mai multa atentie sau regularitate fata de cele mature. Daca in perioada de canicula este necesar udatul zilnic, primavara, o stropire la cateva zile va fi suficienta. Nu uitati, numarul de udari si cantitatea de apa depend de marimea plantei, temperatura, precipitatii, tipul de sol, expunerea acesteia, etc.!!!